Kako izgleda transformacija gusjenice u leptira

Radiosarajevo.ba
Kako izgleda transformacija gusjenice u leptira


Transformacija ružne gusjenice u prekrasnog leptira jedna je od šokirajućih činjenica prirode, koja se nerijetko koristi kako bi se djecu zainteresovali za biologiju i nauku.



Šta se događa unutar čahure u koju se pretvara gusjenica tokom perioda transformacije u leptira. Dosad su naučnici morali rezati čahuru i ubiti pritom organizam unutra, kako bi zadovoljili svoju znatiželju, u ime nauke. Sve što bi dobili tim činom, zapravo je samo jedan trenutak u razvoju čaure, piše Tehnologija.me.

Nego, nedavni uspjesi u tehnologiji 3D skeniranja, omogućili su naučnicima posmatranje čitave transformacije iz gusjenice u leptira.

Tehnika kojom je to moguće učiniti nazvana je mikro-CT i njome rentgenski zraci snimaju objekt na način da ga se može prikazati kao 3D virtuelni model, prenosi Dnevnik.hr.

Insekti mogu tolerisati visoke doze radijacije pa u tom procesu ne doživljavaju nikakve nuspojave. Naučnici na kraju ipak tvrde kako nova metoda nije dramatično promijenila način na koji doživljavamo metamorfozu gusjenice, ali će poslužiti kao vrlo dobar slikovni prikaz u udžbenicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije