Kako hranom sniziti pritisak?

Radiosarajevo.ba
Kako hranom sniziti pritisak?

Jedan moćni mineral iz hrane može umnogome smanjiti rizik od visokog pritiska i moždanog udara.

Ko jede više namirnica bogatih kalijem, može računati na to da će smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara i bolesti srca. Istraživanja pokazuju da se povećanjem unosa ovog minerala i smanjenjem soli može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 21 posto.

Mineral kalij djeluje tako što štiti krvne sudove od oksidativnih oštećenja i čuva ih od zadebljanja. Odrasle osobe bi u organizam dnevno trebale unijeti 4.700 mg kalija.

Namirnice koje mogu pomoći da se postigne cilj su slatki krompir koji sadrži 694 mg kalija i ima samo 131 kaloriju, sos / sok od paradajza, lišće cvekle koje je, također, sjajan izvor folne kiseline, grašak, bijeli pasulj, nemasni jogurt / mlijeko, školjke, suhe šljive, sok od mrkve, plava riba, soja, banana…

Također, sok od naranče je odličan izvor kalija, jer 3/4 čaše soka sadrže 355 mg minerala, a svježe cijeđeni sok je dobar izvor i folne kiseline i nekoliko vitamina grupe B.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije