Kako ginekolozi pričaju o seksu – i da li uopšte

Radiosarajevo.ba
Kako ginekolozi pričaju o seksu – i da li uopšte

Pomislili bismo da ginekolozi bolje od svih nas znaju razgovarati o seksualnim odnosima, jer im to spada pod zadatke profesije, ali veliko istraživanje rađeno na cijelom prostoru Sjedinjenih Država govori da to i nije baš tako. Istraživanjem se željelo otkriti na koji način ginekolozi razgovaraju sa svojim pacijenticama o seksu, ako uopšte razgovaraju.

Rezultati su bili razočaravajući: od oko hiljadu ispitanih ginekologa, samo je njih 63 posto reklo da općenito razgovara sa pacijenticama o njihovom seksualnom životu. Samo 40 posto je pitalo pacijentice za moguće probleme u seksualnim odnosima, 28 posto je pitalo za seksualnu orijentaciju, a tek 13 posto ginekologa je spomenulo problem seksualnog zadovoljstva. Četvrtina ispitanih ljekara priznala je da sa nekom vrstom neodobravanja gleda na seksualne aktivnosti svojih pacijentica.

Mlađi ginekolozi i ginekologinje pokazali su se otvorenijim po ovom pitanju. Među ginekologinjama, 73 posto njih razgovara o seksualnim aktivnostima sa svojim pacijenticama, dok to radi samo 54 ginekologa. Ginekologinje i mlađi ginekolozi lakše postavljaju i pitanje seksualne orijentacije ili identiteta. Ovo bi mogao biti jedan od razloga zašto većina žena preferira ginekologinje, što je pokazalo drugo istraživanje: 83 posto pacijentica bira doktorice ispred doktora.

Žene koje nisu u vezi ili u braku radije idu kod ginekologinja zato što smatraju da će tako rjeđe biti osuđivane zbog svog seksualnog života van stabilnog partnerskog odnosa. Srećom, u Sjedinjenim Državama im nije problem doći na red kod doktorica, budući da žene čine dvije trećine od ukupnog broja ginekologa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije