Kako da sa svojom djecom pričate o seksu?

Radiosarajevo.ba
Kako da sa svojom djecom pričate o seksu?
Pixabay / Ilustracija
Današnja djeca su u većem riziku da razviju devijantan pogled na seks i intimnost nego što su to bila djeca ranije, a za to je zaslužan internet gdje su im pornografija i ostali sadržaji sličnog karaktera lako dostupni.

Zato je jako važno da im objasnite šta znači zdrav seks i intimnost, piše B92

Istraživanja pokazuju da roditelji često izbjegavaju da pričaju sa svojom djecom na ovu temu jer smatraju da će djeca o tome pričati sa vršnjacima. Ali zašto to ne bi bili roditelji koji će djetetu ukazati na neke prednosti i mane seksa. Možda će im njihovi vršnajci dati pogrešne informacije što bi moglo da znači da vaše dijete rizikuje. Zato je najbolje da im vi ukažete na to kako da imaju zdrave intimne odnose. Tako ćete djeci ukazati i na potencijalne rizike koje seksualni odnosi nose, i time ćete ih zaštiti.

Evo na koja 3 načina možete sa djecom razgovarati o seksu:

1. Ispričajte djeci svoje iskustvo

Ukoliko ste nekada doživjeli seksualnu traumu, ispričajte djeci o svom iskustvu.Sigurno ste bili u nekoj lošoj vezi, ili imali iskustva sa tim da vas je neko prisiljiavao na seks, ako pak niste sjetite se primjera u vašoj okolini. Naučite djecu da budu obazriva i da ne pristaju ni na šta na šta ne žele.

2. Ukažite djeci šta je u kom periodu razvoja nomalno

Uradite to bez osuđivanja. Obratite pažnju čemu su vaša djeca izložena u zajednici u kojoj živite. Svaka zajednica ima svoj moralni kodeks ponašanja koji je često u skladu sa biološkim procesom sazrijevanja.

Možda vjerujete da je masturbacija grijeh, ali to je samo moralna strana takvog stava, sva djeca masturbiraju, to je normalno u razvoju. Na taj način djeca uče o svom tijelu i rasterećuju se stresa.

Nemojte ih koriti zbog toga, jer to poslije ima izvjesne posljedice po njih. Pokušajte da nađete sredinu i da iskombinujete biološki, psihološki, duhovni i moralni razvoj i sve to uklopite sa stavovima kulture u kojoj živite.

3. Kombinacija knjiga i razgovora je idealna

U mnogim porodicama teme o seksu se svode na davanje priručnika i knjiga o seksu djeci. Naravno da je to u redu, knjige o sazrijevanju su jako važne, ali je razgovor ipak moćniji. Kombinujte ta dva, pričajte sa djecom o onome šta su korisno počitali u knjigama ako će vam tako biti lakše. Nemojte ih osuđivati ukoliko imaju pogrešan stav, samo ćete ih tako udaljiti od pravog puta. Pokušajte da ih razumijete i objasnite im na lijep način zašto nisu u pravu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije