Kako da ponovo zavolite vaš posao?

Radiosarajevo.ba
Kako da ponovo zavolite vaš posao?

Voljeti svoj posao i svoje radno mjesto važno je, ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da tu provodimo sate i sate svakog radnog dana. Čak i ako ne volite svoj posao svaki dan, važno je osjećati zadovoljstvo i naklonost prema onome čime se bavimo. U suprotnom, put u depresiju je neizbježan. 

Kao i na početku ljubavne veze, početni zanos može biti velik, a nakon nekog vremena počinju prva nezadovoljstva koja često potiču na razmišljanje o otkazu. Portal Posao.ba donosi listu savjeta kako da ponovo zavolite svoj posao. Postoje stvari koje vas, prema pisanju portala FastCompany, mogu učiniti sretnijom osobom na poslu:

1. Odmorite se

Ako vam se čini da "izgarate" na poslu,  odvojite neko vrijeme samo za sebe kako biste se mogli "obnoviti" i spremiti za nove radne zadatke. Kako otkaz vjerovatno nije pravo rješenje, bolje da razmislite o kratkom godišnjem odmoru ili sličnoj metodi.

2. Razmišljajte

Prisjetite se kada ste posljednji put bili sretni na poslu i na koji način biste htjeli provoditi svoje vrijeme. Čak i ako odgovor na to pitanje nije vaše trenutno zaposlenje, ustvari bi to mogao i biti. Ponekad radimo poslove koje ustvari volimo, ali na krivi način.

3. Pitajte za ono što želite

Kao i u privatnim vezama, često i na poslu mnoge stvari promaknu zbog loše komunikacije. Zbog toga je vrlo važno na vrijeme iskazati svoje želje, bilo da se radi o željenim projektima, planovima ili nečem trećem.

4. Koncentrirajte se na ono što vas ispunjava

Unutar ili izvan posla, svako bi trebao pronaći pravu svrhu koja ga zaista ispunjava. Naprimjer, možete raditi u kancelariji od 9 do 17 sati kako bi si osigurali finansijska sredstva, ali ako u slobodno vrijeme slikate, to je ono što vas zaista ispunjava. 

5. Poradite na bolnim tačkama

Kako svaki posao ima svoje bolne tačke, treba poraditi na njihovom ublažavanju. Naprimjer, ako vam teško pada osmosatno radno vrijeme, uzimajte si redovne pauze, a ako vam ne odgovara radna okolina, preuredite je na svoj način.

6. Promijenite ono što možete kontrolirati

Prije svega, to je vaše ponašanje. Smiješite se, zahvaljujte kolegama i svakodnevno izdvojite jednu dobru stvar koja se dogodila. Vrlo često smo prekritični prema sebi i zato je važno sagledati širu sliku uloge koju imamo u kompaniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije