Kako braća i sestre utiču na vaše zdravlje?

Radiosarajevo.ba
Kako braća i sestre utiču na vaše zdravlje?

Odavno već znamo za snažan uticaj roditelja u našem formiranju pa im zahvaljujemo za prevelike uši i sportske sposobnosti, no često se zaboravlja to da i braća i sestre također otkrivaju brojne informacije o našem budućem zdravlju i sreći, piše Daily Mail

Sve veći broj dokaza pokazuje da broj braće i sestara, kao i to jesu li oni stariji i mlađi, može uticati na brojne karakteristike - od vaše visine i rizika od alergija do debljine. A ako vaš brat ili sestra imaju neku bolest, i vi biste mogli biti u zoni povišenog rizika, piše Tportal.hr.

'Braća i sestre ne dijele samo gene, nego i društveni položaj te životne navike. Oni uče ponašanje jedni od drugih', kaže dr. Sanjay Kinra, epidemiolog s London School of Hygiene & Tropical Medicine, dodajući da su postali koristan alat u medicini za razumijevanje bolesti.

Bez obzira jeste li jedinac, stariji brat ili najmlađa sestra u porodici, proučite što vaš brat i sestra otkrivaju o vašem zdravlju.

Muškarci s puno braće su plodniji

Muškarci s puno braće mogu nositi gen koji ih čini plodnijima, navodi se u studiji Sveučilišta u Sheffieldu čije je istraživanje pokazalo povezanost između brzine plivanja spermija i broja braće koju muškarac ima. Pokretniji spermiji imaju bolje šanse da dođu do ženske jajne stanice, čime se povećava mogućnost začeća. 

'Uočili smo da je pokretljivost spermija brža ako imate više dječaka u porodici', navodi se u studiji. Također, ne samo da su takvi muškarci plodniji, nego i imaju veću vjerovatnost da će i sami imati sina. 

Niski ste? Vjerojatno ste najmlađe dijete u porodici

Uvijek ste gledali u velikog brata ili sestru? Vjerojatno i doslovce, jer neka istraživanja pokazuju da kasnije rođena djeca imaju tendenciju biti niži od svoje braće i sestara.

Studija koju je 2007. proveo University College London (UCL) pokazala je da su jedinci bili najviši, a slijedila su ih prvorođena djeca. Ukratko, što imate više starije braće i sestara, vjerovatno ćete biti niži, zaključuje se. Djeca s tri starija brata i sestre u prosjeku su s deset godina 2,5 centimetara niža od prosječne visine djece njihove dobi. Dr. David Lawson, antropolog s UCL-a koji je vodio istraživanje, objašnjava da djeca s puno braće i sestara imaju na raspolaganju manje hrane, novca i vremena svojih roditelja. 

'Djeca koja moraju dijeliti ograničene roditeljske resurse s puno braće i sestara u nepovoljnijem su položaju', kaže i dodaje da na visinu ne utječu samo geni, nego i prehrana te stres koji može izazvati, na primjer, neka bolest. Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Chicagu utvrdilo je da će prvorođena djeca vjerovatnije nego njihova braća i sestre doživjeti stotu. To je u velikoj mjeri povezano s mlađom dobi majke tokom trudnoće, što znači da je u jajnim stanicama mlade majke došlo do manje mutacija. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije