Kada ste posljednji put pripremili kompot?
Osim čaja i cijeđenog voća više nego poželjan napitak za ove hladne dane je i kompot. Mnogima je lijeno pripremati kompot, ali biste trebali odvojiti malo vremena i pripremiti kompot od jabuka, krušaka, šljiva, marelica... sasvim je svejedno.
Kompot od jabuka
Kompot od jabuka sigurno će probuditi vaše uspomene na djetinjstvo, a također je ukusan, zdrav i poželjan ako ste prehlađeni.
Operite, ogulite i isijecite na kriške 500 gr jabuka. Izvadite sjemenke pa očišćene kriške stavite u 500 ml kipuće vode. Dodajte 40 g šećera, kesicu šećera od vanilije i štapić cimeta. Sve kuhajte 10-15 minuta. Kad se malo prohladi, dodajte polovinu limuna isječenu na kolutiće, kako biste zadržali vitamin C.
Po želji, u kompot možete dodati i malo bijelog vina ili ruma.
Kompot od krušaka
Zbog izuzetne slatkoće, sok od kruške se koristi u desertima umjesto šećera, a jedna osrednja kruška ima manje od 100 kcal. Kruške su idealan izbor za osobe pod stresom.
Za kompot od krušaka potreban vam je 1 kg krušaka. Ogulite ih, prepolovite, očistite od košpica, isijecite na kriške, stavite u šerpu, pospite sa najviše 1/2 kg šećera i prelijte vodom da ogreznu. Kuhajte na laganoj vatri dok ne omekšaju (otprilike 10 minuta kad prokuha). Sklonite s vatre i kad se malo ohlade dodajte sok od 1-2 limuna. Koliko ćete limuna staviti, zavisi od ukusa.
Ovaj kompot je odličan i kao sredstvo za smirenje.
Ako pravite kompot od suhog voća, prvo ga dobro operite i potopite dan ranije u hladnu vodu, a sutradan ga kuhajte u toj istoj vodi. Kompote kuhajte u emajliranim posudama, a ne u aluminijskim ili bakarnim, jer voćne kiseline stvaraju spojeve s ovim metalima koji mijenjaju ukus i boju voća. Na taj način se uništavaju i vitamini.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.