Kad je vrijeme da date otkaz?

Radiosarajevo.ba
Kad je vrijeme da date otkaz?

Znamo da je kod nas teško doći do posla, i kada ga jednom nađemo, još je teže donijeti odluku o tome da li i kada dati otkaz. Sve rjeđe vi birate posao, a češće posao bira vas. Nekada ste imali ideje i ideale, ali 'nužda zakon mijenja' i sada govorite sebi: ''Ovo možda nije nešto što bih radio do kraja života, ali je plaćeno.''

Nemojte praviti kompromise i zadovoljavati se manjim od onoga što mislite da zaslužujete. Ako želite nešto više od svoje karijere, nemojte misliti da ste neko ko izvoljeva. Više od 40 sati sedmično se provodi na poslu, stoga dugujete sebi da aktivno razmišljate da li ste zadovoljni trenutnim stanjem.

Nije uvijek lako znati kada je vrijeme za promjenu. Ovo su neki pokazatelji kada treba ozbiljno razmisliti o napuštanju trenutnog zaposlenja i krenuti u potragu za novim, piše Bizlife.rs.

Ništa se ne dešava

Ukoliko ste u istoj firmi i na istoj poziciji bez unapređenja prethodne tri godine, a imate želju da vam karijera napreduje, vrijeme je da pokušate na nekom drugom mjestu.

Ne dobijate povratne informacije

Ukoliko vam šef ne pruža povratne informacije na vaš rad, teško ćete naučiti šta je neophodno da biste napredovali u svom poslu ili u kompaniji. Ukoliko vas trenutni posao koči u profesionalnom razvitku, dugujete sebi da nađete drugi.

Ne učite ništa novo

Ukoliko vam posao ne predstavlja izazov, vrijeme je za promjenu. Nećete svaki dan naučiti nešto novo, ali bi trebalo da svakodnevno usavršavate svoje vještine.

Drugi napuštaju posao

Ukoliko primijetite da sve češće vaše kolege napuštaju kompaniju, to je jasan znak da negdje postoji bolji posao. Pokrenite se i pronađite ga.

Česta reorganizacija u firmi

Ukoliko se često vrši reorganizacija, to može biti znak da postoje problemi u upravi ili problem sa strateškim ciljevima kompanije. Reorganizacija može biti dobra prilika da se pokažete u najboljem svjetlu, ali je češće najava za probleme koji slijede. U krajnjoj liniji takvo poslovno okruženje će utjecati na vašu koncentraciju, donošenje odluka i napredak.

Imate osjećaj da je vrijeme za odlazak

I pored ovih pokazatelja, ne treba ignorisati osjećaj koji imate. Niko ne zna vaše radno okruženje bolje od vas, i ako imate osjećaj da bi vam bilo bolje na nekom drugom mjestu, poslušajte ga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije