Kad bi muškarci i žene zamijenili uloge (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Kad bi muškarci i žene zamijenili uloge (VIDEO)

Sredinom protekle sedmice korisnici, i prije svega korisnice društvene mreže Twitter širom Francuske, ukazivali su na nesigurnost žena na ulicama. Uz hashtag #safedanslarue nekoliko hiljada tweetova posvećeno je temi sigurnosti žena i neprijatnostima koje pripadnice tog spola svakodnevno doživljavaju na ulicama. 

Kako je to najčešće slučaj s društvenim mrežama, među objavljenim tweetovima našao se i kratkometražni film Majorité opprimée koji je za kratko vrijeme postao pravi hit na internetu, piše francuski Elle

U pitanju je desetominutni film koji je režirala Eleonor Purija, i koji je premijerno prikazan 2010. godine. Izmjenivši rodne uloge i stereotipe koje one nose sa sobom, radnja filma prati muškarca koji na ulici biva maltretiran od strane žena, piše B92.net

Rediteljka Purija ubrzo je na YouTubeu postavila i verziju filma s prevodom na engleski jezik. Od objavljivanja petog februara film je već pogledalo više od pola miliona ljudi, a priča je ubrzo prevazišla granice Francuske.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije