Jesu li vam dani odbrojani: Neočekivani znak da ćete se rastati

Radiosarajevo.ba
Jesu li vam dani odbrojani: Neočekivani znak da ćete se rastati
Pixabay / Ilustracija
Svaka veza pa tako i brak ima uspone i padove, ali naučnici su otkrili da postoji jedan neočekivani znak koji bi mogao upućivati na rastavu braka.

Možda zvuči čudno, ali od samog početka možete predvidjeti budućnost neke veze. Tako barem tvrdi istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Personality and Social Psychology. 

Naučnici su pratili 168 parova čak 13 godina kako bi otkrili što upućuje na rastavu i što je potrebno za dugotrajni i zdravi brak.  Prema istraživanju, parovi koji su previše zaljubljeni na samom početku, odnosno pokazuju više pažnje i ljubavi nego većina parova, imaju određeni rok trajanja. 

"Parovi koji su se rastali unutar 7 godina pokazivali su čak 1/3 više pažnje i zaljubljenosti nego oni koji su ostali sretno vjenčani", zaključili su autori istraživanja.

Međutim, to ne znači da je pokazivanje ljubavi krivo ili da se morate obuzdati.

Stručnjakinja za veze i psihologinja Madeleine Mason Roantree tvrdi: "Postoji razlika između parova koji su toliko 'zaluđeni' jedan drugim da ignoriraju društveni kontekst i okolinu i onih koji su ednostavno nježni jedan prema drugom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije