Jesu li bolji izbor antidepresivi ili psihoterapija?

Radiosarajevo.ba
Jesu li bolji izbor antidepresivi ili psihoterapija?

Američki istraživači tvrde da su pronašli način da predvide da li pacijentu više odgovaraju antidepresivi ili psihoterapija. Iako još nije u upotrebi, naučnici kažu da će snimanje "ostrvskog korteksa" depresivnih pacijenata pokazati ljekarima koji je tretman najefektivniji, prenosi Srna.

Medicinski razlozi da ne pijete antidepresive

Ljekari pokušavaju otkriti da li je pacijente koji pate od depresije bolje liječiti antidepresivima ili psihoterapijom. Međutim, istraživači iz SAD kažu da postupak snimanja mozga može da pokaže da li se "ostrvski korteks" ili insula nalazi tik iznad uha. On je poznat po tome što utiče na emotivni život.

Ovaj dio mozga je bio ključni element istraživanja koje je provedeno na Univerzitetu Emory u Atlanti.

Prema ovoj studiji, na pacijente čija insula troši višak glukoze bolje utiče kognitivna bihevioralna terapija, što je, u stvari, jedna vrsta psihoterapije. Kod pacijenata čija je insula manje aktivna, odnosno čija insula troši manje glukoze, antidepresivi su bolji izbor.

"Ako se potvrdi budućim testiranjima, biomarker koji ova studija odredi biće, prema našim saznanjima, prvi objektivni kriterijum koji će određivati izbor tretmana za liječenje depresije", napisale su Helen Mayberg i njene kolege.

Istraživači su testirali 67 pacijenata, ali se njihova analiza oslanja na samo 38, jer su pacijenti koji se nisu uklopili u ovaj obrazac isključeni iz rezultata. Naučnici smatraju da postoje dva oblika depresije koja mogu da se liječe ili antidepresivima ili psihoterapijom.

Za sada ne postoji način da se unaprijed odredi koja terapija će biti najbolja za pojedinačnog pacijenta. Liječenje depresije je manje ili više niz pokušaja i grešaka, sa manje od 40 posto svih depresivnih pacijenata kojima bude bolje nakon početnog tretmana.

Od 1994. godine, upotreba antidepresiva u Njemačkoj je učetvorostručena, a i dalje je u porastu, navodi Deutsche Welle. Između pojedinih godina u prosjeku se uvećava za deset procenata. Neki ljudi upozoravaju da se lijekovi previše koriste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije