Jeste li znali da paradajzu nije mjesto u frižideru

Radiosarajevo.ba
Jeste li znali da paradajzu nije mjesto u frižideru

Sigurno se i vama dešava da paradajz nakon dolaska s pijace pohranite u frižider no to nije nikako dobro.

Ukoliko se čuva na temperaturi nižoj od deset stepeni dolazi do raspada ćelija unutar ploda i velikog gubitka arome.

Paradajz potiče iz podneblja toplih klima, a skladištenjem u frižideru u njima dolazi do hemijskih promjena koje uzrokuju raspad ćelija. To se događa već na temperaturi nižoj od 10 stepeni, a znamo da većina frižidera radi na temperaturi od oko dva do šest stepeni.

Tada slabe arome paradajza, a kora postaje naborana i tekstura samog ploda mekana, posebno ako u frižideru stoje duže od dva dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije