Jeste li spremni? Pripremite sutra savršen roštilj!

Radiosarajevo.ba
Jeste li spremni? Pripremite sutra savršen roštilj!


Sezona roštiljanja je otvorena: 1. maj je sutra - jeste li spremni?

Roštiljanje ne mora nužno da znači i prejedanje, nezdravu hranu i mnoštvo kalorija; roštilj može biti ukusan, lijep i zdrav obrok ukoliko ne pretjerujete i slijedite ove savjete, piše Lifepressmagazin.com.

Skuhajte meso prije nego ga stavite na gril. Nije obavezno, ali brže će biti pečeno, a i ukusnije. Koristite manje komade mesa, brže ćete ih spremiti i potrebna je manja temperatura. Češće ih okrećite i trudite se da bude što manje dima.

Izbjegavajte mesne prerađevine, poput kobasica, sudžukica ili hrenovki, jer sa njima povećavate rizik od srčanog udara, dijabetesa i drugih bolesti. Radije birajte neobrađeno meso, odreske, pileća prsa, ribu, gljive, hamburger od povrća...

Ukoliko se pak odlučite na kobasice, obavezno ih zarežite sa jedne i druge strane, stavite ih na roštilj i pecite deset do petnaest minuta, okrećući ih povremeno kako bi ih vatra zahvatila sa svih strana i pazite da ne pregore.


Trudite se da ne prepečete hranu i koriste marinirano meso, biljke i začine: karanfilić, ruzmarin, paprika, đumbir, origano, biber, bijeli luk, sok od limuna, sirće...

Povrće - najbolji saveznik roštilja!

Obilno koristite povrće (kako pečeno, tako i svježe) i više gljiva, a ovom prilikom možete upotrijebiti aluminijumsku foliju u koju možete staviti meso, gljive ili drugo povrće (na roštilju se najbolje pripremaju tikvice, patlidžan, crvene paprike i šampinjoni), začinite po želji, zamotajte u svežanj i pecite na grilu par minuta sa obje strane (ili duže, zavisi od hrane). Dobit ćete ukusan obrok, koji se kuhao na visokoj temperaturi u svom soku.


Također, možete koristiti štapiće na koje ćete nabosti miks raznovrsnijeg povrća - samog ili u kombinaciji s mesom. Vrlo brzo se priprema, a kada povrće poprimi rumenu boju, vrijeme je da ga sklonite s vatre.

Mali trikovi:

Riba je posebna priča. Riječna ili morska, naročito ona manja koju u komadu možete da bacite na usijanu rešetku. Naravno, prvo je treba očistiti i dobro osušiti ubrusom. Za razliku od drugog mesa, ribu ne treba prethodno dugo marinirati jer će se raspasti na roštilju. Samo je dobro spolja posolite i malo nauljite maslinovim uljem neposredno pred pečenje.


Ribu na roštilju nikako ne treba stalno prevrtati, nego je ostavite da se dobro ispeče sa jedne strane, pa se potrudite da je samo jednom pervrnite na drugu stranu. Pazite da žar ne bude mnogo jak. U toku pečenja ribu treba često, grančicom ruzmarina, premazivati marinadom (so, maslinovo ulje, bijeli luk ili samo maslinovo ulje).

Sa ćevapima ne možete pogriješiti

Znamo, nisu zdravi, ali ipak ćevape gotovo ništa ne može zamijeniti. S njima nikada nećete pogrešiti jer ne postoji osoba koja ih ne voli. Ukusni su, brzo se spremaju i fantastični su sa svim mogućim prilozima, ali i bez njih u trenutku kada se puše u prethodno ugrijanoj lepinji. Njih nije potrebno začinjavati jer je sve to prethodno urađeno u mesari. Sve što treba je da ih odmah po vađenju iz kese bacite na roštilj.


Odličan saveznik ukusnih ćevapčića su velike količine luka, koje su toga dana posebno dozvoljenje i čak poželjne, jer je upravo u tome čar divljeg roštiljanja i opuštenog druženja.

Bitno je samo da ih pečete dok ne porumene, a kako biste bili sigurni da su gotovi, poslije desetak minuta probušite jedan ćevap mašicama da provjerite da li su pečeni, savjetuje Telegraf.rs.

Brzo i jednostavno: Bijelo meso

Sprema se vrlo brzo i jednostavno, baš poput ćevapa. U mesari možete tražiti već začinjene filete ili one koji to nisu. Ukoliko uzmete ove druge, neće vam trebati ni mnogo vremena, a ni filozofije da to uradite.


Bijelo meso možete začiniti vegetom ili solju, a za one koji vole nešto pikantnije mogu se odlučiti i na curry, koji će piletini dati jači ukus. Piletinu pecite dok ne dobije zlatnastu boju, u prosjeku nekih desetak minuta, u zavisnosti od jačine vatre.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije