Jeste li pripremili vrt za proljetne radove?

Radiosarajevo.ba
Jeste li pripremili vrt za proljetne radove?


Jeste li započeli ovogodišnju sezonu radova u vrtu: kopanje, grabljanje, sijanje, sadnju, zalijevanje... Budete li dovoljno marljivi, čeka vas cijela godina prepuna ukusnih plodova vlastitog rada. Možete li zamisliti bolje odavanje počasti proljeću?

Prije no što počnete s radovima napravite plan, što biste željeli posaditi, što u vrtu poboljšati, koje inovacije uvesti ili kako vrt uljepšati. Možda ćete htjeti uzgajati novo povrće pa će vam trebati još prostora ili ćete jednostavno razmišljati o ljepšem oblikovnom uređenju vrta, piše Uredisvojdom.com.

Kasna zima je vrijeme za odluke i razmišljanje vezano uz gnojivo koje koristite. Možete li umjesto kemijskog početi koristiti organsko gnojivo? Gdje nabaviti organsko umjetno gnojivo i sredstva protiv nametnika? Ima li u vašem vrtu mjesta za odlaganje komposta? Možete li početi skupljati kišnicu? Sve su to pitanja koja bi vam ovog proljeća mogla olakšati i unaprijediti rad u vrtu.

Bez alata nema zanata


Vrtlarski alat također morate na vrijeme pripremiti za upotrebu

Drvene dijelove alata premažite lanenim uljem, a metalne dijelove iščetkajte žičanom četkom kako biste odstranili eventualne zahrđale naslage. Pribor za rezanje biljki očistite terpentinom, a zatim ostatke terpentina skinite alkoholom. Naoštrite oštrice, a dijelove s pregibima premažite uljem.

Kako biste se pripremili za prvi dan u vrtu, provjerite ispravnost kosilice i po potrebi ju servisirajte. Kosilice su veliki zagađivači okoliša pa ih treba čistiti kako bi bile efikasnije, ali i manje zagađivale.

Čišćenje, navodnjavanje, obrezivanje...

Ako je nakon jeseni u vrtu ostalo još nepokupljenog lišća upravo je sad vrijeme da ga pograbljate. Lišće je zapravo odličan izvor za obnovu tla i stvaranje humusa, ali je ipak bolje da ga pokupite kako vam ne bi smetao u sadnji.

Dok su ostale biljke uglavnom neaktivne zimski korov polako klija i raste pa ga na vrijeme oplijevite. Prije proljeća po zemlji raspršite jedan sloj organskog umjetnog gnojiva. Naime, kasna zima ili rano proljeće najbolje je vrijeme za gnojenje zemlje. No, ako je zemlja u dobrom stanju umjetno gnojivo stavljajte svake druge godine. Pripremite tegle i druge posude za ljetnu sadnju cvijeća, očistite ih i odložite u vrt.

Provjerite ispravnost sistema za navodnjavanje, gumena crijeva za polijevanje i vrtne prskalice.

Obratite pažnju na biljke koje treba obrezati prije proljeća. Podrežite žbunasto cvijeće poput ruža, koje već u rano proljeće počinje cvjetati, ali i oštećene dijelove grana drugog raslinja i drveća. Za potrebe obrezivanja koristite kvalitetan alat za rezanje.

Kasna zima pravo je vrijeme i za sadnju povrtnog sjemenja koje ćete kao isklijale mladice saditi na proljeće. Sjeme paprike, patlidžana i paradajza posadite u plastičnim teglama i držite negdje u kućnim ili drugim zatvorenim prostorijama. Odložite ih na mjesta s puno svjetlosti, uz prozor, ali tako da ipak nisu izloženi jarkom suncu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije