Jemen: 8-godišnja djevojčica umrla u prvoj bračnoj noći

Radiosarajevo.ba
Jemen: 8-godišnja djevojčica umrla u prvoj bračnoj noći

Tekst preuzimamo s portala Manjine.ba, namijenjenog manjinskim i deprivilegovanim grupama.

Osmogodišnja djevojčica, koju su roditelji udali za odraslog muškarca, umrla je u noći nakon vjenčanja, od unutrašnjih povreda nastalih u seksualnom odnosu. Organizacije za ljudska prava zatražile su da se muž nesretne djevojčice, muškarac pet puta stariji od nje, uhapsi i kazni, piše Al Bawaba.

Ovaj strašni događaj, koji je ponovo pokrenuo žučnu debatu o problemu maloljetničkih brakova na Bliskom istoku, desio se u Hardhu, na sjeverozapadu Jemena, na samoj granici sa Saudijskom Arabijom.

Prema podacima UNFPA, od 2011. do 2020. godine više od 140 miliona djevojčica postat će žrtve ove prakse koja krši prava djeteta. Osim toga, 50 miliona od ovog broja biće djevojčice mlađe od 15 godina, govore podaci ove organizacije, u kojima se precizira da preko četvrtina djevojčica u Jemenu uđe u brak prije svoje 15. godine.

Udajom djevojčice gube pristup zdravstvu i obrazovanju, a u prisilnim brakovima su nerijetko i žrtve fizičkog, emotivnog i seksualnog nasilja. 

U različitim dijelovima svijeta različita je i definicija djeteta“, što ostavlja prostor za slobodne, za djecu nerijetko pogubne, interpretacije, a što je i osnova problema prisilnih brakova u kojima su žrtve maloljetne djevojčice. Većina organizacija koje se bave zaštitom ljudskih i dječijih prava slažu se da bi granica morala biti jednaka za sve i da bi udaja smjela biti legalna tek sa 18 godina.

U jemenu se 2009. godine raspravljalo o zakonu koji je za minimalnu dob za ulazak u brak postavio 17 godina, ali nije izglasan jer su mu se konzervativci protivili, nazvavši ga neislamskim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije