Jela sa okusom 'True Blood'

Radiosarajevo.ba
Jela sa okusom 'True Blood'

Fanovi serije True Blood sada mogu samostalno napraviti svoje krvavo crvene biskvite, grimizno slatki čaj i ostale delikatese inspirisane HBO-ovom vampirskom dramom, a kompilirane u novoj kuharici.

Serija True Blood nastala je prema romanima The Southern Vampire Mysteries američke spisateljice Charlaine Harris, a snimana je dijelom u Louisiani, u fikcionalnom gradiću Bon Temps. Gradska kuhinja često je spominjana u serijalu, u kojem se vampiri i ljudi druže pred slasnim porcijama bogato začinjenih jela, prenosi Tportal.hr.

Kuharica nazvana True Blood: Eats, Drinks, and Bites from Bon Temps, složena je od sugestija za jela koje je dala kuharica Marcelle Bienvenu, a u prodaji se našla nakon prikazivanja finalne epizode pete sezone serije.

"Bit ću iskrena: prije nego što su me zamolili da sastavim knjigu recepata, nisam bila upoznata sa serijalom. Dok sam sjedila i gledala prvi put, ostala sam iznenađena koliko je referenci u vezi s hranom bilo spomenuto. Bilo mi je jako zabavno oživjeti te imaginarne recepte. Ljudi još uvijek mistificiraju i idealiziraju kuhinju južne Louisiane. Kultura i prehrana i dalje su obavijene velom misterije", objasnila je Bienvenu, koja je nekoliko godina radila kao šefica kuhinje u New Orleansu, a sada predaje kulinarsku umjetnost na univerzitetu Nicholls State University.

Recepti su ilustrirani slikama i isječcima dijaloga iz serije. Kad se neki od recepata spomene, ispod stoji dodatno objašnjenje konteksta i pripadajući savjeti za pripremu. Osim hrane, dodani su i recepti za koktele sa prikladnim imenima: Tequila Moonrise, Lovin' in the Coven i Moonshine Rising.

Bienvenu kaže da je True Blood , budući da se prikazuje u više od 50 zemalja širom svijeta, odličan put da se ljudi upoznaju sa raznolikošću tradicionalne kuhinje Louisiane, sastavljene od jedinstvenih jela kao što su gumbo (jako začinjena gusta juha od mesa ili školjaka, sezonskog povrća i obaveznog celera, slatkih papričica i luka, tri sastojka poznata pod nazivom sveto trojstvo tamošnje kuhinje), jambalaya (jelo s mesom, povrćem, rižom i začinima), etouffee (jelo s morskim plodovima, začinima i rižom) te dodataka jelima poput tassoa (ljuta i začinjena dimljena svinjetina) kobasice Andouille (sušena kobasica napunjena slaninom, paprom, lukom i vinom) ili okre (bijeli cvijet čiji se zeleni plodovi poslužuju kao začin).

James Costos, potpredsjednik prodaje u HBO-u, kaže da je kuharica prirodna ekstenzija serije, koja je već dobila i vlastitu paletu mirisa i kozmetičku liniju za uljepšavanje.

"Čula igraju važnu ulogu u True Blood, a kuharica predstavlja još jedan način da se gledatelji povežu s karnalnom žudnjom odigranom u serijalu", objasnio je.

Ovo nije prvi put da su HBO-ovi serijali dobili kuharicu: objavljen je i niz specijaliteta talijanske mafijaške porodice iz dugogodišnjeg popularnog i nagrađivanog serijala The Sopranos, a već postoji i kuharica za seriju Treme čija je radnja smještena u New Orleansu. Treme: Stories and Recipes from the Heart of New Orleans izlazi sljedećeg proljeća.

Producenti su već najavili da šesta sezona True Blood počinje sljedeće godine, a do tada pogledajte teaser:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije