Jednostavan trik koji morate znati: Evo kako lagano očistiti zagoreno i masno posuđe
Posuđe je ponekad teško očistiti, naročito kada su u pitanju naslage masnoće i zagorjela hrana, ali postoji odličan trik koji vam može pomoći.
Bez obzira koliko pazite na održavanje plehova i posuda za pečenje, uvijek na kraju ostanu mrlje koje je teško ukloniti, a ostaci zagorjele hrane znaju biti posebno uporni. Britanski portal mirror.co.uk prenosi koristan trik pomoću kojeg možete očistiti i najtvrdokornije mrlje u samo pet koraka.
Prvo uzmite zaprljani pleh i napunite ga ključalom vodom do vrha. Ostavite da stoji nekoliko minuta, pa zatim ispraznite vodu, ali nemojte sušiti posudu. Na dno posude zatim pospite sodu bikarbonu, s posebnim naglaskom na dijelove gdje su ostaci hrane ili gdje je zagorjelo. Bitno je koristiti sodu bikarbonu, a ne prašak za pecivo, jer je mnogo djelotvornija.
Nesreća u Sarajevu: Vozilom udario pješaka dok je prelazio ulicu
Preko sode bikarbone pospite sloj krupne soli – najbolja je morska. Zatim u praznu bocu s raspršivačem naspite jabukov ocat i pošpricajte po cijeloj površini posude. Kada počnu da se stvaraju mjehurići, znak je da je smjesa počela djelovati.
Na kraju uzmite vlažnu spužvu ili metalnu mrežicu i temeljito izribajte pleh, fokusirajući se na mrlje i prljavštinu. Tokom ribanja primijetit ćete da se pjena pojačava, a nakon pet do deset minuta, jednostavno isperite posudu i spremna je za ponovnu upotrebu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.