Jednostavan način da bolje pamtite stvari

Radiosarajevo.ba
Jednostavan način da bolje pamtite stvari

Teže je zapamtiti nešto što ste čuli, od onoga što ste vidjeli ili dodirnuli, tvrde naučnici.

U novom istraživanju Sveučilišta Iowa, naučnici su prezentirali razne svakodnevne stvari - od zvukova, nijemih snimaka i uobičajenih predmeta. Nakon slušanja, gledanja i dodirivanja, volonteri su trebali ponoviti informaciju. Rezultati su bili isti nakon sat vremena, jednog dana ili sedmice - gledanje i dodirivanje bolje je za pamćenje stvari od slušanja.

Potrebno je još istraživanja kako bi se vidjelo da li stimuliranje dva čula poput audiovizualne prezentacije može utjecati na pamćenje, kaže koautor studije James Bigelow. U međuvremenu, izoštrite svoje vještine mnemoničkom tehnikom.

Kada sljedeći put budete trebali zapamtiti listu namirnica za kupiti, Bigelow savjetuje da se poslužite metodom lokusa: prvo, vizualizirajte poznato mjesto, poput vaše kuće. Mentalno hodajte kroz sobe i dodijelite stavke koje trebate zapamtiti logičnim mjestima - primjerice, WC papir u kupaonicu, sijalice u dnevnu sobu i slično. Kada dođete u prodavnicu, posjetite sve sobe i podsjetite se popisa.

Ako vam je potrebna sigurnosna kopija, koristite uvijek provjerenu strategiju pamćenja važnih informacija, zapišite ih, savjetuju naučnici, piše Magazin.hr.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije