Jednostavan i preukusan kolač: Patišpanja s jagodama

Radiosarajevo.ba
Jednostavan i preukusan kolač: Patišpanja s jagodama

Nemojte dozvoliti da vam prođe vrijeme jagoda, a da ne pripremite razne poslastice od ovog ukusnog i zdravog voća.

Za ovu koju vam danas preporučujemo, potrebno je:

12 dkg omekšalog maslaca
22 dkg šećera u prahu
4 jaja
400 ml mlakog mlijeka
60 dkg oštrog brašna
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
50 dkg jagoda
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Izmiksajte maslac, šećer i žumanjke. Potom umiješajte mlijeko i polovinu brašna s praškom za pecivo. Umiksajte čvrsti snijeg od bjelanaca s malo soli. Dodajte ostatak brašna, a na kraju lagano umiješajte snijeg.

Lim s visokim rubom (okrugli kalup za torte promjera 26 cm) namastite maslacem i pospite brašnom. Stavite polovinu tijesta i preko pola jagoda koje ste uvaljali u brašno kako ne bi potonule u tijesto.

Dodajte ostatak tijesta te preostale jagode. Stavite u rernu na 180 stepeni na oko 45-50 minuta.

Kolač narežite na komade i posipajte šećerom u prahu prije posluživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije