Jedite ljubičasto i uživajte u dobrom zdravlju!

Radiosarajevo.ba
Jedite ljubičasto i uživajte u dobrom zdravlju!

Kada je naše zdravlje u pitanju, konzumacija ljubičastih namirnica donosi niz prednosti! Ako želite popraviti određene aspekte zdravlja, dobro se osjećati ili se jednostavno opustiti, moćne ljubičaste namirnice mogu vam u tome pomoći.

Jedete li ljubičasto?

Kada razmišljate o hrani, ljubičasta boja sigurno nije prva boja koje se sjetite. No, iako ovakva hrana možda nije svakodnevna na vašem jelovniku, za vaš cijeli organizam jako je dobro birati ljubičasto. Evo i zašto!

Ljubičasto sprječava prijevremeno starenje

Ove namirnice ljubičastu boju duguju pigmentu zvanom antocijanin, koji je snažan zaštitni antioksidans i pomaže u snižavanju rizika od raka, jača pamćenje i doprinosi zdravom starenju.

Ljubičasto štiti srce

Ljubičasto voće i povrće bogato je flavonoidima, odnosno jednima od najmoćnijih fitokemikalija. Flavonoidi su dobri za srce, kardiovaskularni sustav i snižavaju rizik od srčanih bolesti, piše Ordinacija.hr.

Jedite više ljubičastih namirnica!

Ljubičasto povrće: Birajte patlidžane, ljubičasti kupus ili luk. 

Ljubičasto voće: Grožđe, šljive, smokve i borovnice najčešće je ljubičasto voće.

Ljubičaste biljke: Čak i biljke ljubičaste boje, poput lavande, povoljno djeluju na vaše zdravlje. Osim divnog mirisa koji lavanda dodaje proizvodima za njegu kose i kože, ova biljka popravlja cirkulaciju i smanjuje tjeskobu, nesanicu i depresiju. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije