Jedino povrće koje je bolje jesti kuhano

Radiosarajevo.ba
Jedino povrće koje je bolje jesti kuhano

Svježe namirnice trebaju zauzimati veliki dio naše svakodnevne prehrane, međutim kod paradajza je priča drugačija. Njegova prehrambena vrijednost leži prvenstveno u obilju likopena, karotenoida koji joj daje boju. 

To je i aktivna tvar koja se izolira iz paradajza i stavlja u dijetetske proizvode (dodatke prehrani), kao jak antioksidans za borbu organizma protiv slobodnih radikala, zaštitu kože od sunčanja, zdravlje očiju. 

Njegova iskoristivost u organizmu puno je veća u termički obrađenom, nego u sirovom paradajzu. Isto pravilo vrijedi za većinu crveno i narandžasto obojenog povrća, kao i za sumporaste spojeve iz brokule i luka. To naravno ne znači da ljeti ne trebate uživati u salatama sa svježim paradajzom.

Držite se principa raznovrsnosti i izmjenjujte zdrave načine pripreme namirnica – svježe, kuhane, parene.... Na taj način ne možete pogriješiti i samo ćete tako biti sigurni da unosite sve potrebno u organizam, kaže mag. nutricionizma Jasna Ćerić za magazin.net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije