Jedino povrće koje je bolje jesti kuhano
Svježe namirnice trebaju zauzimati veliki dio naše svakodnevne prehrane, međutim kod paradajza je priča drugačija. Njegova prehrambena vrijednost leži prvenstveno u obilju likopena, karotenoida koji joj daje boju.
To je i aktivna tvar koja se izolira iz paradajza i stavlja u dijetetske proizvode (dodatke prehrani), kao jak antioksidans za borbu organizma protiv slobodnih radikala, zaštitu kože od sunčanja, zdravlje očiju.
Njegova iskoristivost u organizmu puno je veća u termički obrađenom, nego u sirovom paradajzu. Isto pravilo vrijedi za većinu crveno i narandžasto obojenog povrća, kao i za sumporaste spojeve iz brokule i luka. To naravno ne znači da ljeti ne trebate uživati u salatama sa svježim paradajzom.
Držite se principa raznovrsnosti i izmjenjujte zdrave načine pripreme namirnica – svježe, kuhane, parene.... Na taj način ne možete pogriješiti i samo ćete tako biti sigurni da unosite sve potrebno u organizam, kaže mag. nutricionizma Jasna Ćerić za magazin.net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.