Jedete li ljubičasto?
Boja hrane je izuzetno bitna, a mnogi nutricionisti preporučuju kombiniranje voća i povrća različitih boja.
Tako je voće i povrće zelene boje bogato željezom, vitaminima A, C, B2, te vlaknima, dok ono žute i narandžaste boje sadrži ugljene hidrate, vitamin C i betakaroten.
Ljubičasto voće i povrće, s druge strane bogato je antocijaninima, fenolima i drugim spojevima kojih nigdje nema u takvim koncentracijama, a zaslužni su za snižavanje rizika oboljenja od nekih tumora, pomažu pri očuvanju zdravlja urinarnog trakta i omogućuju bolju memoriju.
Najpoznatije ljubičasto voće su kupine, borovnice, crne ribizle, šljive, ljubičaste smokve, ljubičasto grožđe i grožđice, a od povrća, tu su ljubičaste šparoge, ljubičasti kupus, rotkvice, patlidžan, ljubičasta belgijska endivija, ljubičaste paprike, ljubičasti krompir...
''A plum a day keeps facelift away''
Tvari koje se nalaze u plavom i ljubičastom voću i povrću smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti reducirajući razinu holesterola, djeluju antiupalno, antiseptično, posebno u urinarnom traktu kada su u pitanju infekcije bakterijom Esherichia coli.
Pored toga, postoji američka izreka koja glasi: ''A plum a day keeps facelift away''.
U našj fotogaleriji pogledajte primjere neobičnog ljubičastog povrća.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.