Japanci ribare svemirski otpad

Radiosarajevo.ba
Japanci ribare svemirski otpad

Japanska svemirska agencija (JAXA) i poznata kompanija za proizvodnju ribarskih mreža Nitto Seimo Co. odlučile su da udruže snage i očiste svemirsko smeće, a za rješenje problema predlažu satelit za koji će biti zakačena metalna mreža duga nekoliko kilometara, koja bi kružila oko Zemlje i skupljala otpad, prenosi portal Trojka.rs.

Kada se napuni, počelo bi njeno spuštanje, pri čemu bi i otpad i mreža izgorjeli pri ulasku u atmosferu. Od 1957. godine, kada je lansiran Sputnjik 1, u svemir je odaslano više od 6 hiljada satelita, od kojih 3 hiljade i sada funkcionišu.

Ipak, slanje satelita i raketa tokom svemirske ere dovelo je do stvaranja svemirskog smeća, najčešće ostataka raketa i satelita.

Stručnjaci procjenjuju da oko Zemlje kruži 10 miliona komada svemirskog otpada koji je napravio čovjek, od čega američka svemirska agencija NASA kontinuirano prati 18 hiljada većih.

Svi ti predmeti sada ozbiljno prijete oko 250 milijardi dolara vrijednom tržištu svemirskih usluga, koje uključuje slanje televizijskih signala, vremenske prognoze, međunarodne telefonske veze i navigacioni sistem GPS. Na ovu opasnost još je prošle godine upozorio i Pentagon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije