Japan: Otok koji se iznenada pojavio južno od Tokija i dalje raste (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Japan: Otok koji se iznenada pojavio južno od Tokija i dalje raste (VIDEO)

Otok koji se iznenada pojavio u novembru prošle godine južno od Tokija nastavio je rasti, vidi se na snimcima koje su ove sedmice objavile japanske vlasti, javlja Fena.

Otok, koji je prvih dana bio dug 400 metara i širok 200, spojio se kasnije s nenaseljenim otokom Nishinoshima koji pripada malom arhipelagu Ogasawara.

Otok sada ima 1.550 metara od istoka prema zapadu i 1.350 metara od sjevera ka jugu, prema riječima jednog zvaničnika graničnih službi na kojeg se pozvala državna televizija NHK. Postoji mogućnost da se širi.

Na snimcima se vide tri kratera, a dva redovno izbacuju lavu što svjedoči o intenzivnoj vulkanskoj aktivnosti koja ima tendenciju da se pojača.

Oblak prašine se diže do 2.000 metara visine, triput više nego prošli mjesec, i pada na udaljenosti od nekoliko stotina metara od kratera.

Od kraja rata na Pacifiku, četiri do pet otoka iznenada se pojavilo u japanskim vodama. Ovo je prvi put nakon 40 godina da se novi otok pojavio u istoj zoni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije