Jabuke najviše 'zaprljane' pesticidima
Radiosarajevo.ba
Već sedam godina grupa koja brine o zdravstvenoj sigurnosti potrošača, pod nazivom Environmental Working Group, objavljuje listu 12 namirnica u kojima je pronađeno najviše ostataka pesticida.
Ovogodišnji popis je pomalo zastrašujući, budući da ga predvodi namirnica koja je sinonim zdravlja.
Analiza 53 vrste voća i povrća nakon pranja i guljenja pokazala je da su jabuke sa 98 % uzoraka, u kojima su pronađeni pesticidi, svrgnule celer s prvog mjesta najozloglašenijeg ploda.
Jedna od pretpostavki je da su jabuke tretirane pesticidima i fungicidima nakon berbe, kako bi se omogućilo dulje skladištenje, komentirala je analitičarka Sonya Lunder koja je učestvovala u analizi uzoraka.
Iza jabuka, namirnice sa najvećim sadržajem pesticida su celer, jagode, breskve, špinat, nektarine, grožđe, slatka paprika, krumpir, borovnice, zelena salata i kelj.
Dobro je znati da su namirnice sa najmanjim udjelom nađenih pesticida luk, kukuruz, ananas, avokado, šparoge, grašak, mango, patlidžan, dinju, kivi, kupus, lubenicu, batat, grejp i gljive.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.