Izrael: Pronađena palača kralja Davida?

Radiosarajevo.ba
Izrael: Pronađena palača kralja Davida?

Tim izraelskih naučnika vjeruje da su pronašli ruševine palače koja je pripadala biblijskom kralju Davidu, ali drugi izraelski eksperti ne dijele njihovo mišljenje.

Arheolozi sa Hebrejskog univerziteta Jeruzalema i izraelski autoriteti za antikvitete tvrde da su pronašli veliki, utvrđeni kompleks zapadno od Jeruzalema na mjestu zvanom Khirbet Qeiyafa - prvu palaču biblijskog kralja, piše Nationalpost.com.

"Khirbet Qeiyafa je najbolji primjer do sad utvrđenog grada iz vremena kralja Davida", rekao je Yossi Garfinkel, hebrejski arheolog, tvrdeći da je David lično koristio ovo mjesto.

Garfinkel je izjavio da je njegov tim pronašao kultne objekte kakve su koristili Judeanci, podanici kralja Davida, i da "nije pronašao tragove svinja". Svinjetina je zabranjena po jevrejskim zakonima. Dokazi kao što je ovaj, kako kaže, su dokaz da je David vladao ovim mjestom.

Kritičari tvrde da je ovo mjesto moglo pripadati i drugim kraljevstvima u ovoj oblasti. Većina naučnika se slaže da ne postoji definitivni materijalni dokaz o postojanju kralja Davida.

Izraelci često korište arheološka nalazišta da potvrde svoje "istorijsko pravo" na mjesta koja drže Palestinci, kao što je Jeruzalem. Pored izraelskih "arheoloških dokaza" Palestinci poriču da je jevrejski hram ikad stajao na vrhu brda gdje je danas džamija Al Aksa - treće islamsko najsvetije mjesto.

Današnji arheolozi nisu prvi koji tvrde da su pronašli palaču kralja Davida. 2005. izraelska arheologinja Eilat Mazar je izjavila da je u Jeruzalemu pronašla ostatke palače kralja Davida, koja je datirala iz desetog stoljeća prije nove ere. Njene tvrdnje su izazvale mnogo oprečnih reakcija, uključujući i onu od samog Garfinkela.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije