Izolirano pleme Mascho-Piro napalo istraživače

Radiosarajevo.ba
Izolirano pleme Mascho-Piro napalo istraživače

Peruanske vlasti objavile su nove snimke koje prikazuju nezgodan susret putnika jednog brodića sa grupicom domorodaca iz tropskih šuma Amazonije

Peruansko Ministarstvo okoliša saopćilo je da je film snimila ekipa istraživača prije nekoliko mjeseci, dok su putovali rijekom Manu na jugoistoku Perua.

Prema snimku, domoroci nisu bili baš oduševljeni susretom sa došljacima. Na filmu se vidi kako u jednom trenutku jedan od njih napinje luk i sprema se odapeti strijelu na uljeze. Istovremeno se čuje kako putnici na brodu raspravljaju je li pametno prići bliže ili da se povuku, te da li da domorocima ostave darove u hrani i odjeći na obali.

Iz ministarstva tvrde da je posljednjih mjeseci u Nacionalnom parku Manu zabilježeno više susreta sa pripadnicima plemena Mascho-Piro. Poznato je da izolirana plemena tokom sušne sezone, koja je sada na vrhuncu, prevaljuju velike udaljenosti u potrazi za jajima kornjača po pjeskovitim obalama zapadne Amazonije. Međutim, plemena su posljednjih godina pod sve većim pritiskom drvnih i naftnih kompanija koje u tim područjima tragaju za nalazištima. Roger Rumrill, posebni savjetnik u Ministarstvu okoliša, kaže da je pritisak na domorodačke teritorije vrlo snažan. Vlasti su stoga nedavno izdale ozbiljno upozorenje svim putnicima da, radi sigurnosti svih strana, izbjegavaju bliske susrete sa izoliranim skupinama.

Objavljujući novi film, najavile su i veliki zaokret u politici prema nekoliko hiljada nekontaktiranih domorodaca koji žive gotovo potpuno odvojeno od ostatka svijeta. Za razliku od prijašnje vlade predsjednika Alana Garcije, koja je naftnim i drvnim kompanijama dala licence za eksploataciju u ogromnim područjima Amazonije, nove vlasti zalažu se za veću zaštitu domorodaca.

"Politika ove vlade je trajna zaštita domorodačkih naroda te briga za njihove društvene i teritorijalne potrebe, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu", rekao je Rumrill, ističući da je to dijametralno suprotan stav od onoga koji je zastupala prijašnja vlast.

Neki dužnosnici Garcijine vlade znali su biti toliko radikalni u svojoj politici da su negirali čak i samo postojanje izoliranih plemena; tvrdili su da su ih izmislili aktivisti za očuvanje okoliša i uspoređivali ih sa čudovištem iz Loch Nessa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije