Iznenadite ukućane: Napravite ukusan hljeb s bijelim lukom i peršunom

Radiosarajevo.ba
Iznenadite ukućane: Napravite ukusan hljeb s bijelim lukom i peršunom

Bijeli luk i peršun osim svojih ljekovitih svojstava, odlične su namirnice koje hrani daju specifičan miris i jedna s drugom čine savršenu kombinaciju. Jedan od recepata čiji su sastavni dio je i hljeb s peršunom i bijelim lukom.

Za ovaj recept potrebno je:

500 g bijelog brašna
1 kesica kvasca
300 ml vode
glavica bijelog luka
manja vezica svježeg peršuna
10 g soli
1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Umijesite tijesto od brašna, kvasca i vode i pustite da naraste. U međuvremenu, u vodi kuhajte oguljen bijeli luk 10 do 15 minuta, dok ne omekša. Izvadite luk i ostavite da se ohladi. Sitno isjeckajte peršun i dodajte ohlađenom luku. Dodajte kašiku maslinovog ulja i izgnječite.

Mješavinu luka i peršuna i soli dodajte u tijesto i miješajte dok se ravnomjerno ne rasporedi po cijelom tijestu. Ovaj put tijesto ostavite da odmara i nadolazi 2 do 3 sata, povremeno miješajući. Oblikujte ga po želji i ostavite da još jednom nadođe prije pečenja. Pecite na 220 stepeni 25 do 30 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije