Izmjene u kalendaru

Radiosarajevo.ba
Izmjene u kalendaru

1. januar 2012. godine će označiti upotrebu nove vrste kalendara, koji su predložili istraživači Richard Conn Henry i Steven H. Hanke, prenosi Wall Street Journal

"Henry-Hanke fiksni kalendar" bi omogučio da svaki praznik pada na isti dan svake godine, pa bi tako Božić i Nova godina svake godine padali na nedjelju. Kalendar to omogučuje time što koristi 364 dana u godini, umjesto 365 dana, koje koristi gregorijanski kalendar. Predviđena je i upotreba dodatne sedmice, nazvane XTRA, koja bi bila dodavana svake pete ili šeste godine, kako bi se nadomirila razlika u danima. 

Fiksni kalendar bi koristio sistem od dva uzastopna mjeseca od 30 dana, praćena sa jednim mjesecem od 31 dan. Prijestupne godine bi, također, prestale da koriste.  

Po Henryu i Hankeu kalendar bi omogučio lakše računanje za finansijske institucije i nadaju se da će kalendar biti globalno usvojen do 2017. godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije