Izbjeljivanje kose – ljepota i opasnost

Radiosarajevo.ba
Izbjeljivanje kose – ljepota i opasnost

Od kultne Marilyn Monroe, preko Britney Spears koja je na početku svoje karijere zasluge svoje platinaste kose pripisivala 'magičnom utjecaju limunovog soka', pa do brojnih poznatih ličnosti koje masovno prelaze iz brineta u plavuše – mediji konstantno nameću 'uvriježeni' stav o privlačnosti plavuša.

Stari urbani mit kaže kako se plavuše bolje zabavljaju. Možda to i jeste istina, no transformacija iz tamne kose do platinaste zna biti prilično riskantna, jer, što svjetlije postajete, više štete nanosite vlastitoj kosi i tjemenu.

'Možda mislite kako vas svjetlija boja kose čini mlađima i seksipilnijima, no, kada pređete granicu ukusa, bez obzira na to koliko novca i truda uložile u sam proces, neizbježno postaje simbolom neukusa, izgledajući jeftino' - upozoravaju stručnjaci iz poznatog Ted Gibsonovog beauty salona na Manhattanu, prenosi marieclaire.com.

Pretjerano korištenje hidrogen peroxida postepeno dovodi do uništenja strukture vlasi, čineći kosu beživotnom, opuštenom i suhom, a ključni trenutak u kojem je evidentno da je žena pretjerala je kada se sama sebi počne doimati isuviše blijedo.

Kao što jednom reče poznata stilistica Rita Hazan: 'Plavuše su sexy, brinete sofisticirane, dok su crvenokose stvorene za privlačenje pažnje.' No, na stranu nepotrebno generaliziranje na osnovu same boje kose, činjenica jeste da plava kosa zna izgledati izuzetno privlačno.

Ako niste prirodna plavuša, a to želite postati, obratite pažnju na neke od sljedećih stvari: veće su šanse da će vam plava kosa pristajati ako imate svjetliji ten ili plave/zelene oči. Također je jako bitno da pogodite pravu nijansu, jer platinasta boja kose ne stoji baš svakome, te je izuzetno zahtjevna za održavanje.

A evo i ziheraškog savjeta - sa pramenovima blago svjetlijim od vaše prirodne nijanse ne možete nikada pogriješiti; stoga, ako niste sigurne u to da je platinasta prava boja za vas, onda je ovo najvjerovatnije idealna opcija, savjetuju stručnjaci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije