Izbjegnite infekciju: Četkice za šminkanje se moraju čistiti

Radiosarajevo.ba
Izbjegnite infekciju: Četkice za šminkanje se moraju čistiti

Pribor za šminkanje mora se čistiti kako biste izbjegli eventualnu pojavu akni, lišajeva ili konjuktivitisa. Četkice za rumenilo, sjene i usne mogu biti izvor zaraze.

Četkica za rumenilo

Debela četkica koju koristimo za nanošenje rumenila ili bronzera najveće je leglo bakterija. S obzirom na to kako je svakodnevno trljamo o našu kožu, na njenim dlačicama ostaju masnoće koje luči naša koža, mrtve stanice, ali i bakterije koje se tokom dana lijepe na naše lice.

Najopasnije bakterije svakako su stafilokok i streptokok koji mogu izazvati vrlo neugodne infekcije. Isto tako, prljave četkice mogu uzrokovati i pojavu akni i crvenila kože, ali i gljivična oboljenja i lišajeve.

Četkica za sjene

I ove četkice mogu biti jako opasne. Razlog je taj što ih nanosimo na područje oko očiju. Oko je uvijek mokro, a vlažno područje je kao stvoreno za razmnožavanje bakterija. Postoji mogućnost i prenošenja virusa među kojima je najčešći konjuktivitis.

Četkica za usne

Jednako kao i oči i usne su dobra podloga za razvoj bakterija. Stoga perite četkice bar jednom sedmično i ne posuđujte ih nikome. Ako imate masnu kožu i probleme s aknama poželjno je prati ih i mijenjati češće.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije