'Iza zatvorenih vrata': Zlostavljanje žena, kućnih pomoćnica (FOTO)

Radiosarajevo.ba
'Iza zatvorenih vrata': Zlostavljanje žena, kućnih pomoćnica (FOTO)
/ FOTO: Steve McCurry

Žene iz različitih zemalja širom svijeta dijele isti san o napretku i samostalnosti, radu i zarađivanju za život. No, umjesto da rade kao pomoć u kućama onih bogatijih, često se nađu u nekoj vrsti zatvora, a poslodavci ih tretiraju vrlo loše i nemaju nikakva prava. 

Neke bivaju napadnute nožem, neke potopljene u kipuću vodu, neke silovane... 

Projekt fotografa Stevea McCurryja iz 2011. godine, koji je najpoznatiji po svom radu u ratom zahvaćenim zemljama poput Afganistana, dokumentira patnje žena iz Indonezije, Nepala i Filipina koje su podnijele bezbroj zlostavljanja, radeći za porodice u Aziji i Bliskom Istoku. 

"One su u potpunoj milosti ili nemilosti tih ljudi koji ih posmatraju skoro kao robove: 'Ti si moje vlasništvo i radit ćeš ono što ja kažem,'", rekao je McCurry za New York Times. "One se svojim kućama vraćaju ponižene, s psihičkim, ali često i fizičkim ožiljcima, bez novca i nade. Na neki način su njihovi životi uništeni.“ 

Rijetko kada zlostavljači i ubice budu kažnjeni za svoja djela - malezijski par nedavno je osuđen na vješanje zbog ubistva svoje indonezijske sluškinje koja je mučena glađu te na kraju i preminula

Reagirajući na stravične primjere postupanja prema ovim ženama, Međunarodna organizacija za rad (International Labour Organization), ogranak Ujedinjenih naroda, donijela je sporazum 2011. godine o zaštiti radnika, pomoćnika u domaćinstvima. Samo je 14 zemalja usvojilo sporazum. 

Fotografije ovih žena su uznemirujuće - mlade žene pokazuju svoje ožiljke. Jedna žena iz Indonezije pokazuje svoja leđa s ožiljcima poput krila, nastalih kad ju je njen gazda polio kipućom vodom u Maleziji. Trudna žena iz Nepala pokazuje svoj stomak, dokaz o silovanju dok je radila na Bliskom Istoku te nakon toga bila zatvorena zbog preljube. 

„Neke žene zure ravno u kameru, ali ne s prkosom, već s bolom u očima i gotovo mole da obratimo pažnju na ono što se njima dešava. Mislim da je najbolji način da se zapravo fotografira neko da ga gledate u oči“, rekao je fotograf. "Oči su toliko izražajne, kažu toliko o osobi...“ 

McCurry, koji je proveo oko 35 godina u Aziji, došao je do ovog projekta kroz Karen Emmons, novinarku iz Bankoka koja se bavila ovom temom ranije i predstavila svoj izvještaj ILO-u u Indoneziji. 

Karen i McCurry su posjetili skloništa u Hong Kongu i žene na Filipinima, Indoneziji i Nepalu, zadržavajući se po sedam dana u svakom mjestu. 

Pogledajte fotogaleriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije