Iz ugla profi kuhara: Greške koje pravite u kuhinji
Volite kuhati, unosite mnogo energije i ljubavi, ali rezultat često ispadne loš. Da ne biste bili kuhar amater, evo pravih savjeta koje vam daje vlasnik restorana Johnathan Law.
Prženje
Prženje k'o prženje - ubacite u tavu sve što je potrebno i miješate dok se sve ne pomiješa. Nije to baš tako.
''Većina ljudi prženje doživljava kao jednostavno kuhanje nečega na visokoj temperaturi. Trebalo bi da ispržite hranu, ne da je parite, a to znači konstantno prevrtanje hrane bacanjem. Nikako nemojte miješati kuhačom'', kaže Johnathan Law.
Začini i začini
Želite da vaša hrana bude ukusna, pikantna, posebna? Zato stavljajte sve začine koji vam dođu pod ruku. Greška!
''Mnogo amatera to radi. I ja sam nekad. Kad sam dobio svoj prvi stalak sa začinima, stavljao sam desetak začina u sve. Tako sam samo zbunjivao nepce. Dobar obrok treba imati najviše tri ili četiri različita osnovna ukusa, zajedno s nekim aromama.''
Skrob
Mnogo ljudi dodaje previše skroba kako bi zgusnuli umak. Za gušći umak dodajte najviše dvije kašike skroba po šoljici vode, i to samo onda ako hrana ne sadrži proteine ili ono što će je već zgusnuti. Budite strpljivi jer će ako dodate previše skroba sos biti bljutav i neukusan piše Dominomagazin.com.
Vruća tava
Tava uvijek mora biti jako vruća. Ako stavite hranu da se peče u mlakoj tavi, bit će bljutava i previše će omekšati.
Voda
Nikako nemojte doliti veliku količinu vode ili vina kada nešto dinstate. Umjesto da nešto izdinstate, vi ćete ga skuhati. A to je velika razlika, priznat ćete.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.