Italija: Sir kao garant za kredit

Radiosarajevo.ba
Italija: Sir kao garant za kredit


Gotovina u zamjenu za sir zvuči više kao šala nego ozbiljan finansijski sporazum, ali u nekim italijanskim regionima to je realnost. Naime, slavni sir parmezan je toliko vrijedan i skupocjen da su neke italijanske banke spremne da uzmu sir kao zalog za kredite lokalnim proizvođačima sira, piše BBC.

Jedna od tih banaka je i banka Credito Emiliano, koja ima stotine poslovnica i hiljade zaposlenih širom Italije. I dok njena centrala djeluje poput centrala ostalih banaka, s obezbjeđenjem i sefovima, ono što je specifično za ovu banku jeste da u njenim sefovima nećete naći dijamante i gotovinu, već skupocjeni sir Parmigiano-Reggiano, uredno složen na policama, posebno izgrađenim za njega.

Nije tajna da ova banka uzima ovaj slavni sir od lokalnih proizvođača, a u zamjenu im daje manje zajmove, s kamatom od tri posto. Takođe, od proizvođača naplaćuju i taksu za održavanje sira, što podrazumijeva održavanje prostorija sa sirom po svim potrebnim standardima, što je neophodno za pravilno sazrijevanje sira. I dok mnogima ovo zvuči nerealno, činjenica je da se u poslovnicama ovih banaka nalaze zalihe sira vrijedne čak 200 miliona dolara.

I dok se Italija suočava s najgorom ekonomskom krizom od Drugog svjetskog rata, banke poput Credito Emiliano izašle su u susret proizvođačima parmezana i tako spasili njihovu proizvodnju od bankrota.

Za dobar parmezan potrebne čak dvije godine da sazri i tek onda može na tržište. To stvara veliki problem proizvođačima s gotovinom, jer oni u međuvremenu moraju imati novac za otkup mlijeka i plate radnicima.

 

Upravo tu uskače banka koja proizvođaču daje neophodnu gotovinu, a sir uzima kao zalog. Tako proizvođač ima novac za nastavak proizvodnje, a banka, u slučaju da proizvođač ne otplati kredit, ima pravo da ga proda. Italijanski analitičari kažu da je to situacija u kojoj svi dobijaju, a istovremeno, proizvođači su zaštićeni u ovim teškim vremenima.

Credito Emiliano sprovodi ovu neobičnu politiku još od davne 1953. godine. Tokom svih ovih godina oni su pokušavali da nešto slično učine i s proizvođačima maslina i pršuta, ali to im je bilo veoma komplikovano za održavanje, pa su odustali. Od sira imaju daleko najbolju zaradu i najjednostavnije ga je čuvati.

Sir Parmigiano-Reggiano je poznat još i kao princ parmezana i da bi se dobio jedan veliki kolut ovog sira potrebno je nevjerovatnih 550 litara mlijeka. Izvoz ove vrste parmezana je veoma unosan i Italija godišnje izveze sira u vrijednosti od 1,5 milijarde eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije