Istraživanje: Vegetarijanskom ishranom do nižeg pritiska

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Vegetarijanskom ishranom do nižeg pritiska

Odavno je poznato da je vegetarijanska ishrana višestruko korisna po zdravlje čovjeka, a nedavno japansko istraživanje navodi na zaključak da vegetarijanci u prosjeku imaju niži pritisak, a samim tim i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, javlja Tanjug.

Da bi istražili da li vegetarijanska ishrana doprinosi zdravlju srca, naučnici s Nacionalnog cerebralnog i kardiovaskularnog centra u Osaki sproveli su meta-analizu 39 studija koje su uključivale ukupno 21.600 ispitanika i zaključili da vegetarijanci u prosjeku imaju niži krvni pritisak od osoba koje uključuju meso u ishranu, ali i niži indeks tjelesne mase, niži unos zasićenih i trans masnih kiselina, viši unos vlakana, niži unos natrijuma (soli)...

Sve navedene komponente povezuju se sa sniženim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, piše portal Vitamini.

Naučnici naglašavaju da je potrebno istražiti povezanost između pojedinih nutrijenata u ishrani s krvnim pritiskom, ali smatraju da je ovim istraživanjem dokazano da vegetarijanska ishrana može doprinijeti zdravlju srca.

Inače, vegetarijanska ishrana se može definisati kao pretežni unos namirnica biljnog porijekla u kombinaciji s mlijekom i mliječnim proizvodima i ribom, dok se meso najčešće u potpunosti isključuje iz jelovnika.

S druge strane, studija objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry bavila se analizom 100 naučnih studija koje su ispitivale rizike od deficita vitamina B12. Autori studije ističu da ljudski organizam nije u mogućnosti da iskoristi vitamin B12 u obliku prisutnom u biljkama.

Kod starijih osoba česte su bolesti gastrointestinalnog sistema pri čemu ne dolazi do normalne apsorpcije vitamina B12 iz hrane, zbog čega kod vegetarijanaca, vegana i starijih osoba može doći do deficita vitamina B12.

Namirnice poput jaja, mlijeka, mesa i ribe bogate su vitaminom B12 pa je ključno odabrati namirnice koje sadrže bioraspoloživ oblik tog vitamina koji se apsorbuje u potrebnim količinama u organizmu.

Autori studije preporučuju vegetarijancima i veganima povećani unos fermentiranih proizvoda i gljiva, a starijima unos obogaćenih proizvoda, ribe i morskih plodova da bi zadovoljili preporučeni dnevni unos vitamina B12.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije