Istraživanje: Televizor u dječijoj sobi krivac za gojaznost

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Televizor u dječijoj sobi krivac za gojaznost

Djeca čiji roditelji obraćaju više pažnje na to koliko vremena provode pred televizorom i kompjuterom imaju manju tjelesnu težinu, dok su mališani koji imaju televizor u svojoj sobi češće gojazni, pokazalo je istraživanje iz Oregona.

Podaci objavljeni u stručnom časopisu JAMA Pediatrics prikupljeni su tokom četiri godine od oko 6.500 djece uzrasta od 10 do 14 godina, a rezultati su pokazali da je prisutnost televizora u dječijoj sobi moguće povezati s nakupljanjem suvišnih kilograma, u prosjeku po pola kilograma godišnje.

Istraživači vjeruju da je rizik za gojaznost bio povećan zbog veće izloženosti TV reklamama za takozvanu brzu hranu i pomanjkanja sna. Uz to, brojne ranije studije su povezale gledanje televizije sa smanjenjem tjelesne aktivnosti.

S druge strane, djeca koju roditelji ohrabruju da budu fizički aktivna umjesto da sjede pred televizorom rijetko su pretila, pokazalo je istraživanje. Nadzor roditelja je ključan, smatraju autori istraživanja: oni su ti koji trebaju spriječiti pretjerano sjedenje pred televizorom i boriti se protiv pretilosti vlastite djece, prenio je Reuters.

Inače, 59 posto djece uključene u istraživanje je imalo televizor u svojoj sobi, a takođe se procjenjuje da u Americi više od trećine djece ima višak kilograma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije