Istraživanje srbijanskih kardiologa: Prijatna muzika je dobra za srce

Radiosarajevo.ba
Istraživanje srbijanskih kardiologa: Prijatna muzika je dobra za srce

Prijatna muzika, kod pacijenata sa koronarnim srčanim oboljenjima, poboljšava vaskularne funkcije, otkrili su kardiolozi iz Srbije, čija je studija predstavljena na Kongresu Evropskog društva kardiologa (ESC) u Amsterdamu, te je naišla na veliku pažnju austrijskih kardiologa, javlja Pressonline.

Najbolji efekti se postižu kada se redovno slušanje muzike poveže sa tjelesnim vježbama, prenosi Austrijsko društvo kardiologa u saopštenju u kojem se navodi da je 74 pacijenata sa stabilnim koronarnim srčanim oboljenjima pregledano.

Srbijansku studiju je uradila ekipa stručnjaka niškog univerziteta, koju predvodi prof. Marina Deljanić Ilić.

Funkcija unutrašnjeg zida krvnih sudova je izmjerena na osnovu različitih markera u krvi kao što su azotni oksidi (NOx) ili ksantinoksidaza (XO).

Učesnici u studiji su bili podijeljeni u tri grupe. Jedna je bila izložena nadgledanom fitnes-treningom, druga je dodatno slušala dnevno 30 minuta željenu muziku, a treća grupa je apsolvirala samo muzički program.

Nakon tri sedmice su vrijednosti NOx, u muzičkoj grupi i kombinovanoj grupi, porasle, pri čemu je kombinacija muzike i vježbi pokazala najbolje rezultate.

Vrijednosti XO su se smanjile u sve tri grupe, ali najviše u grupi sa kombinovanim tretmanom.

Tjelesni kapacitet se, u poređenju sa početkom studije, u grupi sa muzikom i vježbama, se poboljšao za 39 odsto, a u grupi onih koji su samo vježbali za 29 odsto, a onih koji su samo slušali muziku za 19 odsto.

''Rezultati studije, prema kojoj terapija muzikom dodatno medicinskoj terapiji vježbi poboljšava endotelne funkcije je veoma interesantna. Terapija muzikom, kao mjera podrške u rehabilitaciji pacijenata ima već danas određenu ulogu posebno kod relaksacije, ili smanjenja stresa i straha'', konstatovao je Hans Altenberg, doktor iz Salzburga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije