Istraživanje potvrdilo: Alkohol čini druge ljude ljepšima

Radiosarajevo.ba
Istraživanje potvrdilo: Alkohol čini druge ljude ljepšima

Alkohol definitivno mijenja ljudsku percepciju, a čak nije potrebno ni pretjerati kako bi svijet oko vas drugačije izgledao. Svi znamo barem jednu osobu koja nam je probila uši nekim atraktivnim primjerkom suprotnog spola kojeg je upoznala sinoć, da bi se nakon toga teško razočarala kad alkoholne naočale više nisu bile aktivne, piše Metro portal.

No, kako uvijek ima dovoljno znanstvenika raspoloženih za istraživanje ruda i gubljenje vremena, tako je i ekipa iz Tobacco and Alcohol Research Group sa Univerziteta u Bristolu odlučila proučiti detaljnije što se zapravo događa u nama nakon par pića.

U istraživanju su učestvovale dvije grupe ljudi, jedni koji su pili alkoholna pića, drugi, naravno, bezalkoholna, a i jedni i drugi su gledali po 20 fotografija žena, muškaraca i krajolika i ocjenjivali njihovu privlačnost prije nego što su popili par pića i nakon toga.

Pogađate, oni koji su pili alkohol nakon ispijanja pića imali su potpuno drugačiji pogleda na svijet oko sebe i svi su im na slikama bili znatno bolje ocijenjeni nego pri prvom gledanju.

Olivia Maynard iz tima stručnjaka koji su proveli istraživanje kaže: "Rezultati nagone na smijeh, ali nose i ozbiljnu poruku. Ako alkohol mijenja percepciju privlačnosti, jasno je da je on važan faktor u rizičnom ponašanju, poput nezaštićenog seksa."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije