Istraživanje pokazalo: Šefovi država brže stare, žive do tri godine manje

Radiosarajevo.ba
Istraživanje pokazalo: Šefovi država brže stare, žive do tri godine manje

Predsjednici država možda imaju velike privilegije tokom obavljanja svoje funkcije, ali plaćaju i visoku cijenu: stare brže, a stres na poslu može im skratiti život i do tri godine, zaključci su novog istraživanja objavljenog u Britanskom medicinskom žurnalu (BMJ).

Doktori su analizirali koliko dugo su živjeli predsjednici i premijeri 17 zemalja, uključujući Britaniju, Kanadu, Francusku, Njemačku i Sjedinjene Američke Države nakon isteka mandata, a u poređenju s kandidatima koji su izgubili na izborima.

Istraživači su također poredili koliki je životni vijek šefova država naspram životnih očekivanja za ljude istih godina i spola.

U istraživanju su posmatrani životi 279 predsjednika i 261 izazivača, a zaključak je da bivši predsjednici žive skoro tri godine manje od očekivanog.

''Značajno je izgubiti nekoliko godina života. Vođe vjerovatno osjećaju da su nacionalni prioriteti važniji od pravilne ishrane i vježbanja'', kaže jedan od autora studije, doktor Anupam Jena s medicinske škole na Univerzitetu Harvard.

On je dodao da je bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton priznao da je često jeo brzu hranu.

''Možda bi njegov način života bio drugačiji da postoji mir u svijetu'', kaže Jena.

Nakon isteka mandata, Clinton je imao operaciju srca, a izgubio je kilažu i postao vegan da bi se borio s bolešću srca.

Čak se i predsjednik SAD-a Barack Obama nedavno šalio s kanadskim premijerom Justin Trudeauom, koji je gotovo deset godina mlađi od američkog predsjednika, o tome kako vrhovne političke pozicije u zemlji mogu ubrzati proces starenja, te ga je, tom prilikom, savjetovao da počne "da se farba da ne bi osijedio".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije