Istraživanje: Nasilne igrice sprečavaju razvoj empatije kod tinejdžera

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Nasilne igrice sprečavaju razvoj empatije kod tinejdžera

Igranje nasilnih videoigrica tokom dužeg vremena može zaustaviti razvoj "moralne zrelosti" tinejdžera, objavila je kanadska studija, a prenosi BBC.

Temeljito istraživanje ponašanja stotinjak 13 i 14-godišnjaka pokazalo je da pretjerano izlaganje nasilnim videoigricama smanjuje empatiju koju osjećaju prema drugima. Više od polovice ispitanika igra igrice svakoga dana, i to najčešće nasilne. Znanstvenici su upozorili da tinejdžeri zbog toga gube osjećaj dobra i zla, piše Index.hr.

Istraživanje je obuhvatilo učenike sedam škola u Ontariju, a cilj je bio utvrditi kako količina vremena i tip videoigrice utječu na njihove stavove.

Studija je pokazala da je videoigrice, često nasilne, uobičajene kod djece te dobi, a igraju ih između jednog i tri sata dnevno. Nasilnima se smatraju one igrice u kojima igrači ubijaju, napadaju ili sakate ljudske likove.

Problem se javlja kod onih koji najmanje tri sata dnevno igraju nasilne igrice

Kako ističe Mirjana Bajović koja je radila na istraživanju, mnogi tinejdžeri igraju igrice bez ikakvih posljedica. Problem se javlja kod onih koji svakoga dana provedu više od tri sata ispred ekrana te kontinuirano igraju nasilne igrice bez druge stvarne interakcije.

Stručnjaci roditeljima takve djece predlažu da ih stavljaju u socijalne situacije u kojima će vidjeti i druge perspektive i potrebe, npr. da se bave dobrotvornim radom.

Kod njih je utvrđen nedostatak empatije, povjerenja i brige za druge koji se javljaju u tinejdžerskoj dobi. Na to utječe kombinacija sadržaja igrica te količine vremena koje provode igrajući ih.

"Provođenje previše vremena u virtualnom svijetu nasilja može spriječiti igrače da sudjeluju u drugačijim pozitivnim socijalnim iskustvima u stvarnom životu, kao i u razvoju pozitivne svijesti o ispravnom i pogrešnom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije