Istraživanje: Loš brak vas doslovno može ubiti

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Loš brak vas doslovno može ubiti

Poznato je da nezadovoljstvo u braku čine ljude nesretnim. Ali sada istraživači tvrde da ishod može biti fatalan, prenosi B92.

Američki istraživači vjeruju da nesretan brak može izazvati stres koji može utjecati loše na mentalno zdravlje partnera. Oni vjeruju da ljudi koji su nesretni sa svojim partnerom imaju veći rizik da obole od depresije, visokog pritiska i srčanih bolesti, piše Daily Mail.

Rezultat, kažu naučnici s Michigan univerziteta, je presudan u trenutku kada svaka druga osoba ima probleme sa srcem.

"Ideja nam je da pronađemo validne dokaze kako brak utječe na zdravlje srca i objasnimo mehanizme u vezi. Rezultati će imati značajnog utjecaja na rad u praksi", kaže dr. Hiu Liu, voditeljica ovog istraživanja.

Ona je objasnila da naučnici imaju razloga da vjeruju kako je brak najvažnija društvena veza koja utječe na naše zdravlje. Ona takođe vjeruje da sretan brak u život unosi sreću i pomaže fizičko i psihičko zdravlje.

S druge strane, stres uslijed lošeg braka donosi depresiju, a ona podstiče na nezdrave navike - alkohol i cigarete, što podiže nivo hormona stresa. Hormoni stresa direktno utječu na krvni pritisak i vode u bolest.

Ovo nije prva studija na tu temu. Nedavno je jedno istraživanje koje se bavilo podrškom među partnerima takođe dovelo do rezultata da patneri koji se ne osjećaju podržano od bračnog druga češće obolijevaju od bolesti srca. Druga, takođe nedavna, studija donosi rezultate o dobrobiti sretnog braka za kosti muškarca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije