Istraživanje: Balkanci su izrazito netolerantni

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Balkanci su izrazito netolerantni

Države na Balkanu izrazito su rasno i nacionalno netolerantne: prednjači Albanija, zatim Srbija, dok je Hrvatska nešto tolerantnija, sudeći po rezultatima istraživanja švedskih ekonomista, prenosi srbijanski list Danas.

Švedski ekonomisti Niclas Berggen i Therese Nilsson su pokušali da utvrde da li ekonomske slobode čine ljude manje ili više sklonim rasizmu i netoleranciji, ali su došli do zaključka da te dvije stvari nisu povezane, već imaju veze sa povećanom migracijom stanovništva i osjećajem pripadnosti naciji, prenosi Danas.

Švedski istraživači su napravili mapu rasne netolerancije na osnovu pitanja koje je postavljeno stanovnicima u više od 80 država širom svijeta: "Kakve ljude ne biste željeli za komšije?", odnosno procenta odgovora "ljude druge rase". Prema njihovom istraživanju, mnogi na Balkanu "možda zbog toliko godina etnički obojenih ratova", izrazili su niži stepen rasne tolerancije.

Slovenija i BiH nešto tolerantnije

Prema ovom istraživanju najgore su se pokazali stanovnici Albanije, dok je Srbija u sredini zajedno sa Rumunijom i Mađarskom. Tolerantniji od stanovnika Srbije pokazali su se stanovnici Slovenije i Bosne i Hercegovine, dok u Hrvatskoj nisu skloni rasizmu, kao ni u Njemačkoj i u Austriji, prenosi Danas.

Najtolerantnijim zemljama po ovom pitanju pokazale su se Velika Britanija, Kanada, Australija, Novi Zeland i zemlje Latinske Amerike, s iznimkom Venecuele gdje se socijalne razlike često prepliću s rasnim.

Za razliku od njih, Indija i Jordan su se u istraživanju švedskih ekonomista pokazale najmanje tolerantnim državama svijeta. U samo ove dvije zemlje, više od 40 posto ispitanika odgovorilo je da ne bi željeli imati susjeda druge rase: tako se izjasnilo 43.5 posto Indijaca i 51.4 poto Jordanaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije