Istraživanja: 200 vrsta gljivica na stopalama

Radiosarajevo.ba
Istraživanja: 200 vrsta gljivica na stopalama

 

Gotovo 200 vrsta gljivica naseljava ljudska stopala, objavili su američki znanstvenici. Gljivica ima posvuda po ljudskom tijelu, ali najdraža su im mjesta pete, prostori između nožnih prstiju i ispod noktiju, prenose mediji.

Neškodljive gljivice prirodno žive na koži, ali mogu izazvati infekcije ako se počnu previše množiti.

Znanstvenici su zaključili da na ljudskom tijelu ima više vrsta gljivica nego što su dosad znali, a studija će poslužiti u liječenju raznih kožnih gljivičnih oboljenja.

Znanstvenici s Instituta za istraživanje ljudskog genoma u Bethesdi, piše novinska agencija Fena, sekvencionirali su DNK gljivica s deset odraslih osoba i sastavili novu mapu njihove rasprostranjenosti na ljudskom tijelu. Uzorci su uzeti iz ušnog kanala, s obrva, tjemena, iza uha, s pete, između nožnih prstiju, ispod nožnih noktiju, s podlaktice, leđa, prepona, iz nosnica, s prsa, dlana i s lakta.

Rezultati su pokazali da brojnost kolonija gljivica na tijelu varira. Najraznovrsnije stanište je peta na kojoj obitava 80 vrsta gljivica, 60 ih je ispod noktiju na nogama, a još 40 vrsta između nožnih prstiju.

Dlan, podlaktica i lakat sljedeće su lokacije po brojnosti gljivičnih vrsta, tamo ih ima od 20 do 30. Najmanja raznolikost je na glavi i na torzu gdje ih ima do 10 vrsta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije