Istospolni brakovi uskoro i u crkvama

Radiosarajevo.ba
Istospolni brakovi uskoro i u crkvama

Istospolni parovi u Danskoj koji svoj brak žele ozvaničiti i u crkvi trebali bi to moći učiniti već u junu ove godine.

Najavila je to danska premijerka Helle Thorning-Schmidt na današnjoj konferenciji za medije, te naglasila da će zakon koji omogućuje istospolnim partnerima da se vjenčaju u crkvi biti sproveden do 15. juna. Međutim, svećenici će imati posljednju riječ, jer zakon ne može primorati svećenika da vjenča partnere ako on to ne želi.

„Odluka će uvijek biti na svećeniku, ali zakon je tu da omogući jednak tretman homoseksualnih i heteroseksualnih parova i u crkvi.“, rekla je premijerka.

Nekolicina svećenika je već izrazila svoje nezadovoljstvo novim zakonom koji predviđa da se u crkvi mogu organizovati ceremonije sklapanja istospolnih brakova, ali je premijerka nepokolebljiva:

„Ovo je važna poruka koju Danska šalje: mi poštujemo izbor svakog svog državljanina i državljanke, a svećenicima se pruža prilika da i oni biraju, tako da niko nije oštećen.“

Danska je bila prva zemlja na svijetu koja je svojim državljanima istospolne seksualne orijentacije ponudila mogućnost registrovanog partnerstva, pred zakonom jednakog braku, još 1989. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije