Istorijska odluka: Anglikanska crkva za žene biskupe

Radiosarajevo.ba
Istorijska odluka: Anglikanska crkva za žene biskupe

Članovi Opšteg sinoda Anglikanske crkve izjasnili su se danas za imenovanje žena za biskupe, javlja Tanjug.

Sinod je za tu odluku glasao sa 378 glasova za i osam protiv, čime je otvoren put za moguće istorijsko glasanje naredne godine, kada bi na mjesta biskupa mogle doći žene, javio je AFP. Na osnovu današnjeg glasanja, biće imenovan ombudsman koji će dalje raditi na sprovođenju odluke Opšteg sinoda.

Engleska crkva je pod velikim pritiskom javnosti i političara da uvede žene biskupe, nakon što je prije skoro godinu dana glasanje o tome u Opštem sinodu završeno nepovoljno. Anglikanska crkva je u Walesu izglasala da žene mogu biti postavljene za biskupe.

U Anglikanskoj zajednici za sada postoji 27 biskupinja. U septembru, Rev Pat Storey je imenovana za biskupinju Crkve u Irskoj, čime je postala prva žena biskup Anglikanske crkve na Britanskim ostrvima.

Dvadeset godina nakon reforme kojom su žene dobile pravo da postanu sveštenice u okviru Anglikanske crkve, pitanje njihovog imenovanja za biskupe i dalje izaziva podjele između tradicionalista i reformista.

Anglikanske crkve u Australiji, Novom Zelandu, SAD-u i u Swazilendu, vec imaju žene biskupe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije