Iskoristite sezonu: Sušeni paradajz - skupa delicija za malo para
Teglice sušenog paradajza u maslinovom ulju, u delikatesnim radnjama prodaju se kao veoma skupa delicija.
Međutim, recept koji vam donosimo je toliko jednostavan, da je prava šteta ne iskoristiti sezonu jeftinog paradajza i pripremiti ga za mezu.
Sušeni paradajz iz rerne:
- 80-90 prepolovljenih cherry ili drugih sitnih paradajza (oko 600 grama)
- 1/2 šoljice maslinovog ulja, plus ulje za teglice
- 2 režnja bijelog luka, sitno nasjeckanog
- 1 čajna kašičica suhog oregana
- crni biber svježe samljeven
- sol
Ugrijte pećnicu na cca 75 stepeni. Pomiješajte pola šolje maslinovog ulja sa sitno nasjeckanim bijelim lukom i oreganom. Paradaj presijecite uzduž, a polovice poredajte u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Neka izrezana strana bude okrenuta prema gore.
Poškropite paradajz mješavinom maslinovog ulja i lagano pospite biberom i solju. Stavite u pećnicu neka se suši 6 do 8 sati, odnosno dok paradajz ne dobije željenu suhoću (može i preko noći).
Nakon što se u potpunosti ohladi, redajte polovice u tegle, pa na to nalijte maslinovo ulje do vrha. Čvrsto zatvorite. Ovako pripremljen paradajz u frižideru može izdržati najmanje jedan mjesec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.