Ishrana i zdravlje: Vegetarijanski izvori selena

Radiosarajevo.ba
Ishrana i zdravlje: Vegetarijanski izvori selena

Selen je esecijalni (organizmu neophodan) oligoelement nužan za život, budući da sudjeluje u radu 25 životno važnih enzima znanih kao selenoproteini. Selen učestvuje u izgradnji vitamina C, kao i ostalih antioksidanata u organizmu (antiksidanti su tvari koje organizam štite od nastanka raka), piše Kreni zdravo.

Selen je važan za zaštitu srca i krvnih žila, pa je učestalost bolesti srca najviša u područjima u kojima je unos selena prehranom niži. 

Selen jača imuni susutav organizma, neutrališe djelovanje teških metala i kancerogenih tvari (tvari koje potječu nastanak raka). Nedostatak selena otežava rad srca, uzrokuje osjetljivost na infekcije, povećava rizik od nastanka raka, te dovodi do bržeg strenja kože.

Ukoliko čitate o izvorima selena u časopisima i knjigama o zdravlju, možete uočiti da se kao najbolji izvori selena navode različite vrste mesa i plodovi mora, no malo je poznato da su najbogatiji izvor selelna u hrani zapravo brazilski oraščići!

Dobar izvor selena su i drugi orasi kao indijski orasi i makadamija orah, te suncokretove sjemenke.

Integralne žitarice također su jedan od bogatijih izvora selena (razlog više da jedemo cjelovite žitarice), kao i ječam i gljive.

Možda će vas iznenaditi kad pročitate da su datule (hurme) voće koje sadrži najviše selena! Ukoliko želite da svoju prehranu obogatite selenom, datule su namirnica za vas. Nakon datula, druge po sadržaju selena  su banane, zatim grožđice, te bobičasto voće. No, datule su „kraljice selena“ (sadrže ga tri puta nego banane).

Sadržaj selena u hrani ovisan je o stepenu njegove prisutnosti u tlu. Čak i ako su razine selena u tlu primjerene, sumpor sadržan u umjetnim gnojivima i kiselim kišama koće upijanje selena iz tla. Unos selena, prema procjenama stručnjaka, u zemljama Europe u stalnom je opadanju, zbog prekomjerne upotrebe hemijskih sredstava u uzgoju hrane (još jedan razlog da damjemo preddnost ekološki uzgojenoj, organskoj hrani).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije