Ishrana bogata vlaknima produžava život

Radiosarajevo.ba
Ishrana bogata vlaknima produžava život

Ishrana bogata vlaknima povećava šanse oporavka nakon srčanog udara i produžava život za oko devet godina, saopštili su američki istraživači, javlja Srna.

Prema rezultatima istraživanja, koji su objavljeni u časopisu British Medical Journal svakodnevno povećanje unosa vlaknaste hrane za deset grama povezano je sa smanjenjem rizika smrtnosti za 15 posto.

Vlaknasta hrana reguliše krvni pritisak i nivo holesterola, kažu naučnici i dodaju da je najjednostavnije, za početak, zamijeniti unošenje bijelog hljeba onim od brašna od cijelog zrna pšenice.

Eksperti preporučuju dnevno unošenje do 38 grama vlakana, objavio je BBC.

Dobri izvori vlakana su voće, kao što su banane i jabuke, korjenasto povrće, poput mrkve i krompira, hljeb od cijelog zrna pšenice, cerealije i mekinje. Krompir u ljusci i pečene mahunarke sadrže oko deset grama vlakana, dok dvije kriške hljeba od cijelog zrna sadrže oko četiri grama.

Hrana koja ne sadrži vlakna povezana je s problemima s varenjem i gasovima, što može dovesti do pojave karcinoma, ali i srčanih poremećaja.

U istraživanju je utvrđeno da je mogućnost preživljavanja nakon srčanog udara povećana u zavisnosti od unosa vlaknaste hrane, posebno za doručak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije