Internet korisnici dešifrovali bakinu poruku unucima staru 20 godina

Radiosarajevo.ba
Internet korisnici dešifrovali bakinu poruku unucima staru 20 godina

Kada je Dorothy Holm umirala od raka mozga 1994. godine, ostavila je unucima dvadeset kartica ispisanih nepovezanim slovima. To je bila njena posljednja poruka i zagonetka koju moraju riješiti.

Joanna Holm je imala 11 godina kad joj je baka dala zagonetku, a dvadeset godina poslije još uvijek nije otkrila šta znači.

"Njeno stanje se pogoršavalo velikom brzinom i izgubila je veliki dio sjećanja", rekla je Holm za Mashable. "Činila se veoma zbunjenom kada je ostavljala ove kodove, koje sam mislila da ću riješiti."

Nakon više mjeseci pokušavanja da dešifruje tekst porodica je odustala... sve dok početkom ovog mjeseca Joanna nije postavila tekst na internet u pokušaju da, nakon dvije decenije, riješi misteriju, pišu News.yahoo.com.

20. januara, Joanna je postavila tekstove na web stranicu Ask MetaFilter, koja je napravljena za ljude koji traže odgovore.

Za 15 minuta dobila je odgovor na sadržaj jedne kartice na kojoj je pisalo "OFWAIHHBTNTKCTWBDOEAIIIHFUTDODBAFUOT, AWFTWTAUALUNITBDUFEFTITKTPATGFAEA". Odgovor je glasio "Our Father who art in Heaven, hallowed be thy name... (Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime Tvoje...)".

Web detektivima nije trebalo puno da shvate da je kartica molitva Dorothy Holm za njenu porodicu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije