Internet klub samo za žene

Radiosarajevo.ba
Internet klub samo za žene

U glavnom gradu Afganistana, zemlje poznate po stravičnom kršenju ljudskih prava ženama, jedna organizacija se pobrinula da ženama obezbijedi sigurno mjesto s kojeg mogu biti povezane sa svijetom. U Kabulu je otvoren prvi internet klub isključivo namijenjen ženama.

U malom kafeu u centru Kabula, kako javlja Voice of America, mjesta jedva ima za kretanje, jer je prostorija prepuna žena za laptopima. Afganistanska aktivistička grupa YoungWomen4Change za ovaj kafe kaže da je bezbjedno mjesto s kojeg žene mogu imati pristup Internetu i razmjenjivati informacije bez neželjene pažnje muškaraca.

"Vrlo smo zadovoljne otvaranjem kafea, koji se nalazi na bezbjednoj lokaciji, u bezbjednom okruženju, što ženama uvelike olakšava dolazak i korištenje onoga što nudimo," kaze Eklima Muradi iz organizacije YoungWomen4Change.

Obojen živim bojama, kafe nosi ime Sahar Gul, tinejdžerke koja se našla u centru pažnje kad ju je policija našla pretučenu u kući njenog muža, u sjevernoj pokrajini Baghan. Gul je optužila svog supruga i njegovu porodicu za zlostavljanje.

"Dali smo našem internet kafeu njeno ime jer je toliko propatila da joj makar na ovaj način želimo odati priznanje za hrabrost. Želimo da zna da se ponosimo onim što je učinila", kaže Arzu Omid iz organizacije.

 

Slučaj Sahar Gul je veoma čest u Afganistanu. Tokom devedesetih godina, talibani, koji su bili na vlasti, zabranjivali su ženama rad, obrazovanje, čak i napuštanje kuće bez muške pratnje. Puno toga se od tada pa do danas promijenilo nabolje, u smislu ženskih prava, aliaktivisti podsjećaju da je ostalo još puno posla. Za ove Afganistanke internet kafe, sa doniranim kompjuterima, predstavlja važan iskorak naprijed.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije